wiikkis ⎮ Riikka Wallin

Cultural management and concepts

Crowdfunding in Finland

Leave a comment

A while ago I was asked to be a guest blogger for Juthbacka kulturcentrum and talk about crowdfunding in Finland. It’s been all over the news this autumn bacause of crowdfunded projects getting into trouble for asking for donations. In Finland only registered non-profits with a permission from the Police can ask for donations, and the projects in question have not been clear in defining if someone is actually buying the product made if the funding reaches its goal or if they’re donating just because it’s a good project and believe in the idea.

So I wrote about these issues and you can now also read it here in Swedish:

Apropå Fröken Senja och penninginsamlingslagen

För snart två år sedan såg jag den första crowdfunding-kampanjen i Finland. Det var konststuderanden Elissa Eriksson som låg bakom projektet Haluan nähdä muutakin (Jag vill se något annat också), där hon med hjälp av ett bankkonto, en Facebook-kampanj och djungeltrumman samlade ihop tillräckligt med pengar från 1458 personer för att ta över 21 JCDecaux-reklamtavlor på Helsingfors spårvagnshållplatser för en vecka. Kampanjen fick synlighet i både lokal och nationell media på finska och svenska, och ledde till JCDecaux egen fortsatta kampanj Muutakin (Annat också).

Bild © Riku Kettunen CC BY-NC-ND

Spola framåt två år i tiden. Fröken Senja sätter igång en kampanj på Kickstarter för att samla ihop finansieringen för en tryckt bok. Också denna kampanj får synlighet i media. Efter att kampanjen uppnått sitt mål kommer smällen: polisen utreder om kampanjen brytt mot penninginsamlingslagen och kommer fram till att den gör det. Vad betyder nu egentligen detta?

Crowdfunding har under de senaste åren slått igenom som finansieringsform. Det har utvecklats från att stöda små projekt till miljonbusiness. Crowdfunding innebär att man söker finansiering för projekt, idéer och produkter genom att vända sig till en större grupp finansiärer. Detta minskar på risken för producenten eftersom mottagarens investering sker innan produktionen påbörjas och man är säker på att det finns en marknad för det man gör innan man påbörjar sitt arbete. Crowdfunding används för allt från välgörenhetsprojekt, film- och musikproduktioner och böcker till att samla ihop startkapital för företag. Oftast handlar det om förhandsförsäljning av en produkt eller så baserar det sig på belöningar (allt från omnämnanden och t-shirts till middagar med konstnärer).

I Fröken Senja-fallet har polisen tolkat projektet som penninginsamling istället för förhandsförsäljning kombinerat med försäljning av teckningar och dylikt för att finansiera produkten. I Finland får bara föreningar och stiftelser organisera penninginsamling, och det måste man ansöka om lov om. Tolkningen beror på ordval i beskrivningen av projektet. Man får alltså inte be någon stöda projektet för att det är bra och värdefullt, utan bara ge dem chansen att köpa produkten. Produkten som man säljer måste också ha ett klart pris som är samma för alla. Rapparen Steen1 utsattes  i höstas för en polisutredning pga. i sin kampanj för att samla ihop pengar för en ny skiva. De som bidrog med minst 10 €/person skulle få ett exemplar av skivan.

Finlands lagstiftning tvingar oss till att verka enligt ett föråldrat sätt att finansiera projekt. Med tanke på jargonen om att innovation, nya tillväxtföretag och de kreativa branscherna ska ”rädda” Finland och ekonomin, måste vi också få möjlighet att verka på nya sätt. Jag tror inte att crowdfunding kommer att rädda Finland eller ekonomin, men crowdfunding är ett sätt som kunde hjälpa oss som är konstnärer, frilansare, små och medelstora företag att fungera marknadsbaserat i ett så litet land som vårt. Via crowdfunding kan vi nå en kundgrupp som väntar på oss när produkten är verklighet, en kundgrupp som är engagerad på en helt ny nivå. Idéer som inte får tillräckligt många mänskor eller tillräckligt mycket kapital bakom sig förverkligas inte. Det är ett sätt att testa sina idéer och produkter innan man gör stora investeringar i produktion.

Lagstiftningen måste alltså ändras så att den passar i den nya verkligheten vi lever i och till dess måste vi väl kringgå lagstiftningen genom att skapa projekt där man får något mot sina pengar. (Sidoanmärkning: Sedan kan vi börja diskutera vad som är ett skäligt pris för t.ex. ett klistermärke.) Vi är redan på väg mot båda dessa mål. En grupp mänskor har börjat bearbeta ett nytt lagförslag för penninginsamlingslagen. Vem som helst kan bidra till det nya lagförslaget som kommer att presenteras till riksdagen som ett medborgarinitiativ. Den processen kan man delta i eller bara följa med på Facebook-sidan Rahankeräyslaki uusiksi. Inte heller Fröken Senja är ett avslutat kapitel fast böckerna redan finns i bokhandlar. Fröken Senja har beslutat göra ett nytt Kickstarter-projekt på Aaltoes-företagskuvösens och tillväxtföretagarsamfundet Startup Saunas vädjan. Denna gång så att det går enligt den finländska lagstiftningens krumelurer.

Riikka Wallin
Företagare och frilanskulturproducent

INFOLÅDA

Crowdfunding

Ett sätt att finansiera idéer, projekt och produkter där en stor grupp människor deltar i finansieringen.

Crowdsourcing

Ett sätt att finansiera idéer, projekt och produkter där en stor grupp människor deltar i finansieringen.Ett sätt att i grupp med gemensam kunskap och gemensamma krafter skapa evenemang, lagar, informationskällor, datakod etc.
Exempel: Wikipedia, Linux, Restaurangdagen, Islands nya grundlag

Crowdfunding-platformer

  • Kickstarter är den ledande plattformen för att finansiera kreativa projekt. www.kickstarter.com/
  • Indiegogo är en av de äldsta crowdfunding-plattformarna och ger möjlighet att finansiera kreativa projekt, företagsidéer och välgörenhet. www.indiegogo.com/
  • Karolina Fund har öppnats i oktober och kombinerar crowdfunding med crowdsourcing och projekthantering för att skapa en genomskinlig process och förtroende mellan finansiär och producent. www.karolinafund.com
  • Get Funded erbjuder crowdfunding för vad än du brinner för, inte bara kreativa projekt eller företagsidéer. getfunded.com
  • Funded by Me är en svensk crowdfunding plattform där man kan finansiera allt från välgörenhetsprojekt och kreativa produkter till utbildning och nya företag. www.fundedbyme.com/
  • Invesdor är en finsk plattform som riktar sig till det nordliga Europa. De matchar startupföretag med investerare för att skaffa kapital. www.invesdor.com
  • Tunefund riktar sig till musiker. www.tunefund.com
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s